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Question:  

When you are building a granny flat, 80 square metres and under, the requirements 
are single power, single water, single septic. The exception is if your licensed plumber 
gives you a certificate that the septic will not handle it, if you then want to put in a 
second septic, you need to go through, as well as the normal health stuff, the full 
planning process. Why? 

 

Answer:  

Clause 7.10.4 (Independent Units) was amended in 2014 to change the definition from 
‘dependant unit’ to ‘independent unit’ to provide flexibility to allow ‘granny flats’ to be 
occupied by persons who are not related to (or dependant on) the resident of the primary 
dwelling. The change of definition made it possible to rent out granny flats of up to 50m2 in 
urban zones and 80m2 in rural zones without the need for development consent. 

The requirement for independent units to share all existing infrastructure (ie power, water 
and effluent disposal systems) is in place to discourage informal subdivision of land into 
smaller lots. 

The ability to apply to the Development Consent Authority for an exemption to allow a 
second septic tank in rural areas recognises the potential risks associated with the increased 
load on existing aging septics.   

The requirement for advice to be provided from a registered plumber and drainer and/or the 
Department of Health is to ensure that new septic systems are not constructed unnecessarily 
when the existing septic system is already capable of handling the increased load.  

There is a requirement for 100m separation distance between a bore and septic system. If it 
is determined that a second septic system is in fact necessary, the requirement for consent 
ensures surrounding land owners are aware of the location of the proposed new septic 
system (prior to construction) to ensure any potential impacts of additional septics on 
potential or existing bores or septics on adjoining lots is appropriately considered.  

 

 


